Oliwa z oliwek to coraz częściej stosowana przyprawa w polskich kuchniach. Dodawana jest do sałatek czy dań z mięsem. Warto wiedzieć, że ma wiele właściwości również stricte dla zdrowia, a nie tylko dla kubków smakowych. Oliwa z oliwek ma bardzo dużo wartościowych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co to oznacza? Elementy te wpływają dobrze na organizm. Trzeba podkreślić, że nienasycone kwasy tłuszczowe między innymi redukują poziom cholesterolu. Poza tym obniżają ciśnienie krwi. Trzeba podkreślić, że zawarte w tej przyprawie elementy chronią także układ krążenia przed występowaniem wielu poważnych chorób, którymi mogą być miażdżyca czy zawał serca. Warto wiedzieć, że ten element ma również wiele witamin. Dostarczają one nam energii i sprawiają, że mniej odczuwamy zmęczenie oraz senność. Warto zaznaczyć, że oliwa z oliwek spowalnia również procesy starzenia się organizmu. Wszystko dzięki dużej zawartości witaminy A, która daje szansę na dłuższe cechowanie się młodzieńczym i atrakcyjnym wyglądem.
Inni czytali również
22 kwietnia 2022