Maraton to ponad 42 km biegu. Chyba każdy zgodzi się ze stwierdzeniem, że jest to potężny wysiłek dla organizmu. Aby przebiec cały dystans w niezłym czasie należy posiadać nie tylko wydolność na bardzo dobrym poziomie. Kluczowe jest także odżywianie. Trzeba podkreślić, że to bardzo ważny czynnik, który może wpłynąć na to czy bieg pójdzie po waszej myśli. Kluczowe jest to, aby posiłek zjeść około 3 godziny przed startem. Jest to bardzo ważne, ponieważ organizm zdoła strawić wybraną potrawę i nie będzie ona zalegała na żołądku. Z drugiej strony dana osoba będzie miała odpowiednią liczbę energii, aby przebiec ponad 42 kilometry. Warto zatem koniecznie trzymać się tego dystansu 3h, ponieważ nie zastosowanie się do tej wskazówki może mieć bardzo negatywny wpływ na końcowe wyniki biegu. Co zatem najlepiej wybrać na śniadanie? Bardzo dobrym wyborem są na przykład kanapki z pieczywa ciemnego z miodem. Można do tego dołączyć jednego banana oraz musli z suszonymi owocami. Należy zaś unikać produktów ciężkostrawnych (jak choćby jajka czy potrawy smażone).